Honungsskörd

Varje gång det är dags att skörda honungen så är det ett antal tuffa arbetsdagar som ligger framför oss. Men jag blir alltid lika glad och tacksam över vad vi får av får bina som slitit hårt för att samla detta. Under en flygtur fyller biet sin honungsblåsa med 50 kubikmilliliter nektar. Hon kan då ha besökt 3000 blommor och sugit upp nektarn. Redan på hemvägen tillsätter biet enzymer som bryter ned de sammansatta sockerarterna till enkla. När hon kommer hem lämnar hon över nektarn till hemma-bina och flyger iväg igen. Upp till 10 turer per dag gör hon. Nektarn som kommit in i samhället torkar bina genom att flytta den från bi till bi. De behöver torka ner nektarn från kanske 70% till max 20 % för att den inte ska börja jäsa. När nektarn blivit tillräckligt torr så täcker bina den med ett vaxlock för att den inte ska torka mer eller dra åt sig fukt. Vårt arbete i detta är alltså det lilla men kräver  mycket logistik och smart hantering för att de långa dagarna ska bli så korta som möjligt. Vi startar arbetsdagen vid 5-tiden då vi åker ut till våra bigårdar och plockar ut de ramar som ska skördas. Dagen innan så har vi satt på bitömmare så att det ska finnas så lite bin som möjligt bland honungen. Ramarna plockar vi antingen ner i en back med lock och tar med eller så tar vi ibland hela lådan de sitter i.

Avtäckning

När vi kommit hem så tar jag hand om avtäckningen av ramarna medan S. sköter slungning och silning. Avtäckningen gör jag för hand med hjälp av en gaffel där jag skrapar bort det fina täckvaxet så att honungen frigörs.

Täckvax

Det fina vita täckvaxet får ligga av rinna av sin honung sedan tas det om hand till hösten då vi rengör och smälter om det. Detta täckvax är det som du kan köpa av oss så länge vi har att leverera. Det är perfekt till salvor, cerat och dina egna hudvårdsprodukter.

Pollen, bibröd

Andra fina produkter bisamhällena också ger oss är pollen och bibröd. Bibröd är pollen som bina samlar in som proteiner till sig själv och sina yngel. De lägger pollenet i de små vaxcellerna. Packar det med sina huvuden och täcker det med honung. Mjölksyrorna i honungen fermenterar pollenet och gör det hållbart och lagringsbart och surt. Oftast så samlar bina pollenet i yngelrummet nära ynglen men ibland hittar vi lite i honungsramarna också. Mjölksyrning var den mest använda konserveringsmetoden för oss människor också innan kyl och frys kom. Andra livsmedel som är sura är t ex surströmming, yoghurt, surkål, långfil och salami

Bibröd

Pollen innehåller alla essentiella aminosyror som människokroppen behöver för celluppbyggnad men som vi inte kan tillverka själv. Dessutom finns vitaminer och spårämnen i lättillgänglig form.  Det är ett riktigt superfood – det enda vi kan överleva på tillsammans med vatten. Det torkade pollenet kan användas som kosttillskott, på yoghurten, på tårtan som dekoration. Bibröd finns sällan att köpa men pollen finns i de flesta affärer.

Avtäckta ramar

De avtäckta ramarna är redo för slungning.De placeras i slungan som fungerar som en centrifug där honungen centrifugeras ur cellerna, den rinner ut och ner i de första silarna för att få bort vaxrester.

 

Silning

Sedan silas honungen en gång till genom ännu finare silar ner i en stor hink där den får stå ett par dagar innan den skummas och tappas upp på burk eller rörs så man slår sönder de grova kristallerna och får en mjuk och len honung. Detta arbete tar ett par dagar till någon vecka i anspråk sedan tappas honungen upp på burk, får mogna till lite och etiketteras innan du kan köpa den.

Voilá! Den gyllene, flytande honungen med försommarens dofter och smaker.