MAT & HONUNG

yoghurt-1

Har du upptäckt honung ännu?

Vad köper du när du går på Systembolaget? Rött vin eller vitt vin? Eller har du kanske en mer specificerad önskan
eller ett favoritmärke? Så kan du också tänka när du väljer honung. Honungen är lika viktig för smakkaraktären som salt.
En ljus honung, kanske med raps i, passar bra till försommarens milda, ljusa grönsaker. En mörkare honung, som hösthonungen,passar bra till den smakrikare höstmaten som viltet och rotsakerna.Det är fascinerande med honungen som smakar så olika vid olika tider och platser. När du ska skapa dina egna underbara måltider, för visst är mat underbart, så utgå från honungen som bas och tillsätt sedan de andra råvarorna. Honungens syfte är att vara huvudbärare som råvara.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

♥ Enkelt och lyxigt – ringla nyslungad honung över färska jordgubbar och vaniljglass.

♥ Eller smaksatt ditt goda te med 1 tesked honung.

♥ Eller ringla den över lite grekisk yoghurt toppad med några valnötter.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

♥ OSTKRÄM

Rapshonung

Rapsolja

Chevré

Salt

Skrapa ur innanmätet i chevrén. Rör ner honung  och tillsätt sedan rapsoljan i  en mängd som smakar balanserat. smaka av med lite salt.

God till sallad, jordärtskockor mm.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

♥ DRESSING

Klöverhallonhonung

Hallonvinäger

Fruktig olivolja

Utgå från honungen och tillsätt vinäger och olja.

Smakar utsökt till sallader och rödbetor.

Ett minnestips – röda frukter hänger ihop med röda grönsaker.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

♥ LYXIGT, GOD FRUKOST

3 dl havreflakes ( eller om du har andra favoriter), 2 röda, svenska äpplen, 2 msk smör, 2 msk honung, 1/2 dl russin, 1 tsk stött kardemumma, 1 ekologisk citron, 400g keso
Skär äpplena i klyftor eller tärningar
Hetta upp en stekpanna med smör och fräs äpplena på medelvärme tills de fått lite färg. Tillsätt honung, russin och kardemumma och låt koka ihop till äpplena mjuknat men ff har sin konsistens.
Riv det gula skalet från citronen och blanda ner i äpplena. Fördela keso och honungsstekta äpplen på tallrikar och toppa med havreflakes.

(Recept från Lantmännen)

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

KRYDDIGT, VARM CHOKLAD 6 PORT

1 st vaniljstång, 7 dl mjölk, 3 dl vispgrädde, 100 g mörk choklad, 1 st chilifrukt, 4 st stjärnanis, 2 cm kanelstång, 1 g saffran, 1 tsk havssalt, 1,5 msk honung
Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i stången och de andra kryddorna och tillsätt mjölk och grädde.
Koka upp och sila sedan ner i en annan kstrull. Tillsätt den hackade chokladen och rör med visp tills den smält.
Servera rykande varm i stora koppar, gärna med en klick vispgrädde på toppen.
Perfekt framför brasan efter en vinterpromenad eller i termosen på utflykten.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

HONUNGSDRYCK

8 liter vatten, 500 gr honung, 500 gr farinsocker, 3 st ekologiska citroner, ( 2 stjälkar rabarber), 10 gr jäst, russin
Skala och skiva de ekologiska citronerna, ta bort det vita under skalet, (skär rabarbern i bitar). Häll kokande vatten på farinsockret, citronen och eventuell rabarber. När allt svalnat till 35 grader så tillsätter du honungen och jästen. Blanda väl så att honungen löses upp och låt blandningen jäsa ett dygn. Häll på flaskor och tillsätt lite ekologiska russin i. Låt stå fyra dygn innan det är färdigt att servera.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

♥ MANDELSKORPOR MED HONUNG

100 gr grovt hackad mandel, 100 g smör, 1 dl flytande honung, 5 dl mjöl, 1/4 tsk bikarbonat. 2 rågade tsk vaniljsocker, rivet skal av 1/2 apelsin, 1 1/4 dl socker, 1 ägg, 1/2 tck bakpulver, 1/4 tsk salt, 4 droppar bittermandelolja
Rör smör, socker och honung poröst. Blanda i ägg, apelsinskal och övriga ingredienser. Gör fyra rullar, platta till något och grädda i 200 grader ca 12 minuter. Skär i lagom bitar.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

LAVENDEL- OCH HONUNGSGLASS 5 portioner

2 dl mjölk, 4 dl vispgrädde, 4 äggulor, 50 gr strösocker, 80 gr honung, lavendel
Koka 1 dl av mjölken med lavendel. Koka upp resten av mjölken med grädden. Vispa ägg och socker poröst, tillsätt honung, lavendelmjölk och gräddmjölk. Låt svalna och sila sedan av lavendeln och kör i glassmaskinen.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

HONUNGSKARAMELLER

Blandningarna som följer tillverkas på samma sätt som grundrecept på vanlig sockerblandning. Det är bara en skillnad: Man måste använda en större kastrull, minst 2,5 liter, då blandningen skummar en del då de kokar och därför tar mer plats. Det är svårt att göra honungskarameller med enbart honung, man måste också tillsätta vanligt socker och druvsocker för att karamellerna ska bli tillräckligt hårda. Dessa karameller har en tendens att dra till sig fukt från luften så förvara dom lufttätt, och inte för länge. Du kan också rulla in karamellerna i fettat papper. Se till att temperaturen inte är alltför låg när karamellmassan är färdig- hellre lite högre än 160 gr men utan att massan bränns. Blandningarna nedan har en fin smak av honung eller sirap och blir vacker gyllene eller mörka i färgen.

VANLIGA HONUNGSKARAMELLER 1 dl vatten 200gr honung 350 gr socker 125 gr druvsocker

HONUNGSKARAMELLER MED MYCKET HONUNG 1 dl vatten 225 gr honung 350 gr socker Då en detta recept innehåller en stor mängd honung blir karamellerna snabbt mjuka. Ät upp dom inom en kort tid eller förvara i en väl tillsluten burk

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

♥ VÄRLDENS ENKLASTE OCH GODASTE DRESSING 

Rör ihop din godaste vinäger med lite honung, smaka av så att du får en bra balans mellan syra och sötma. Tillsätt salt och smaka av balansen. Sedan dina favoritkryddor för ytterligare stuns i dressingen.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

FÖRKYLNINGSKUR

Skär en bit ingefära i skivor/bitar och lägg ner i mjölk som du låter koka upp. Lägg i 1-2 tsk honung. Drick och njut och krya på dig!

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

HONUNGSKAKOR MED KANEL

100 gr mjukt smör, 1 dl mjuk honung, 3,5 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 2 tsk vaniljsocker, malen kanel efter smak (Cinnamomum Zeylanicum)

Sätt ugnen på 200 gr. Rör smöret med honungen så det blandas väl. Tillsätt övriga ingredienser.

Häll upp bakbord, tillsätt ev. mer mjöl vid behov. Forma till tre rullar, platta till. Pudra över kanel. Grädda ca 15 minuter och skär kakorna när de är varma.

De kan också torkas i ugnen till biscotti/skorpor.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

MANDELMASSA UTAN SOCKER

Använd i bakverk eller form till praliner och annat godis.

200 gr mandel, 2 bittermandlar, 1 dl mjuk honung, ev. 1 äggvita

Mixa söt- och bittermandlarna fint. (För ljusare mandelmassa kan du skålla och skala mandeln innan den mixas.) Tillsätt honungen (mjuk men ej flytande) och rör ev. i äggvitan för en smidigare blandning.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

CHRISTINAS CITRON- OCH HONUNGSSILL

Lag: 1,5 dl vatten, 0,5 dl ättiksprit 12%, 4 vitpepparkorn, 4 kryddnejlikor, 0,5 dl honung, saften av 1/2 citron

1 burk inläggningssill, 2 cm strimlad pepparrot, 5 skivor morot, 2 lagerblad, 1 klyfta rödlök, några skivor citron

Koka vattnet, ättikspriten, vitpepparkornen och kryddnejlikorna. Låt blandningen svalna. till ca 40 grader och tillsätt honungen och citronsaften.

Varva sillen och övriga ingredienser i en burk. Slå lagen över och låt stå i kylskåp minst ett dygn.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

STURES GRÖNKÅL

Energikick till julkorv, skinka eller det honungsmarinerade revbensspjället.

Ca 4 dl grönkål, 1,5 dl syrliga äpplen, 2 msk honung, 0,5 dl citronsaft, 1 dl lingon eller granatäppelkärnor

Mixa grönkål, äpple, mjuk honung och citronsaft till önskvärd blandning. Tillsätt lingon, granatäppelkärnor eller ekologiska russin.

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

UPPESITTARPAJ

6 portioner

2 dl fräst mangold eller spenat, 1 stor klyfta vitlök, salt och peppar, 200 g fårost, 0,5 dl honung, filodeg, 4 ägg, 2 dl vispgrädde, 2 dl västerbottensost, 1 dl solroskärnor

Sätt ugnen på 200 gr. Fräs mangold/spenat i lite smör eller olja, salta och peppra coh pressa ner vitlöken. Blanda i honungen och smulad fårost.

Lägg filodegen omlott i ett par lager i en eldfast form och pensla arken med en blandning av smält smör och olja. Häll i hälften av mangold- och oströran. Lägg i ytterligare några lager filodeg, pensla mellan varje lager och häll i resten av blandningen. Vispa ägg, grädde, salt och peppar och blanda i 2 dl riven ost och häll över pajen. Strö över solroskärnor och grädda i ca 30 minuter.

Julrecept: Marita Delvert, Bitidningen 2015 11/12

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

TIMJANSIRAP

SUPERGOD HOSTMEDICIN SOM LINDRAR HOSTAN OCH LÖSER SLEM

  • färsk timjan
  • honung- gärna färsk som fortfarande är flytande
Anvisningar:
  1. Hacka färsk timjan grovt.
  2. Varva timjan och honung i en glasburk (om honungen är flytande kan du bara hälla den över örterna).
  3. Sätt på locket och låt sirapen dra i fyra veckor.
  4. Sila av genom ett bomulls- eller nylonfilter och förvara svalt i en mörk glasflaska. Då håller den upp till ett år.
  5. Ta en matsked av sirapen vid behov.

Recept Alexandra De Paoli

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

♥ HONUNGSROSTAD SPETSKÅL MED KOKT ÄGG OCH HET FLÄSKBULJONG

En makalös smakexplosion där kålen och honungen förstärker varandras smak.

(4 portioner)

2 spetskålshuvuden, 2 msk honung, 4 ekologiska ägg, havssalt, 1/2 kg rimmad fläsksida, 100 g champinjoner, 1 röd chili, 1 kruka koriander, 1 gul lök,

1 kruka persilja, 0,5 dl svampsoja, ättika, honung, smör, salt, svartpeppar

Gör en fläskbuljong genom att skriva upp rimmad fläsksida och bryna i en djup långpanna. Slå på 1 liter vatten och brässera i ugn på 150 grader i två timmar. Det ger gott kött, som kan sparas till annat tillfälle, och en buljong med fin och ren fläsksmak.

Använd 8 dl av fläskbuljongen, koka upp med riven svamp, fintärnad lök, korianderstjälkar och soja. Smaka av med ättika och honung.

Koka upp vatten och lägg i äggen. Sjud i 6 min och spola i kallt vatten och , skala.

Pensla spetskål med honung och krydda med salt. Rosta i ugn på 175° i cirka 1,5 timme. Tag ut och låt svalna. Lyft av yttersta lagret och strimla sedan. Blanda med fintärnad chili, honung, persilja, salt och svartpeppar. Värm med liten klick smör.

Servera ägget täckt med kål. Toppa med persilja och slå på silad buljong.

Recept: Paul Svensson

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

SALVIABRYNT SMÖR TILL PASTA

50 g smör, 10 st färska salviablad, 1,5 msk honung, 2 msk balsamvinäger, flingsalt, svartpeppar från kvarn

Det här är världens snabbaste och godaste tillbehör till pasta. Den tar bara 2 minuter att göra och är supergod. Salvia i kombination med brynt smör är en klassiker.

Bryn smöret med salvia i en vid kastrull.

Tillsätt direkt honung och ett par sekunder senare vinäger.

Krydda med salt och svartpeppar.

Ringla såsen över den nykokta pastan.

Recept: Leila Lindholm

♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥♥

jungfruhonung, kakhonung