Våra pollinatörer i trädgård och natur

Bildresultat för blomsteräng

Snart är våren i full gång och du kanske är i full gång med att planera för din blomsterträdgård eller köksträdgård och ser fram emot sommarens arbete där. Och du behöver inte känna dig ensam. Du har härliga små medhjälpare där som ser till att du kan skörda. Honungsbina så klart men även också deras släktingar solitärbina som det finns över 240 arter av i Sverige. De bildar inga samhällen ger ingen honung men skapar massor med nytta i trädgårdar och natur.

Solitärbina är som namnet säger ensamlevande och har ofta beskrivande namn som sandbin, murarbin, blåklocksbin, äpplebin och blomsovar-bin. De lever alla på nektar och pollen och har håriga kroppar som fulländar deras uppgift som pollinatör. Många av de är specialiserade på vissa blomsorter och det gör dem väldigt utsatta och hotade i de stora jordbrukslandskapen utan variation. För dem kan din trädgård eller kolonilott vara en fristad.

Sandbi Foto: M Wilhelm

Humlorna älskar att bygga i gamla musbon. De har precis som honungsbina förmågan att utsöndra vax. Humlornas skapar små krukor av vaxet där de samlar pollen och nektar under sommaren men det är inget som sparas på vintern för då sover humledrottningen. Men när hon vaknar på våren är hon väldigt hungrig och behöver mat tidigt för att klara överlevnaden och för att kunna mata sin avkomma. Humledrottningen är parad på hösten när hon går i ide och på våren bygger hon små vaxkrukor till ägg och behöver nu pollen och nektar. När larverna kläcks är det honor som ännu inte är fortplantningsdugliga. Deras uppgift blir att samla nektar och pollen och drottningen ägnar sig åt att lägga ägg. På sensommaren föds fullvuxna hanar och honor som parar sig. Av humlor har vi ett 30-tal arter, vanligast är stenhumla, jordhumla och åkerhumla.

Åkerhumla

Blomflugorna är en annan ras som finns i ett hundratal arter i Sverige. De är också viktiga i trädgården. De är excellenta flygare och kan stå stilla i luften för att sedan blixtsnabbt kasta sig ner i blomman och knuffa undan ett bi. De äter både pollen och nektar och älskar lavendel, kungsmynta och alla kryddväxter.

Kärrblomfluga

Fjärilarna får vi inte glömma bort! De olika arterna kan önska lite olika förhållanden och växter men de är ju alldeles, alldeles underbara besökare i blommorna. Vanligast hos oss är påfågelöga, nässelfjäril och vitfjäril.

Påfågelöga Foto: P Halldén

Honungsbiet har utvecklats från solitärbina och humlorna och är lite av människans skapelse. Vi avlar och sköter om tambin. Honungsbina vaknar till när det är ca 10 grader plus på våren och letar bland de första vårlökarna och sälgen för att hitta mat. Under vintern ha samhället i stort bara ätit och sett till att hålla drottningen varm och levande i mitten av klotet som de sitter i. På sommaren lever bina ca 7 veckor och under den tiden sköter de yngel och samlar föda. Deras vingar slits ofta ut och bina dör. Bin som föds på sensommaren kan leva upp till nio månader. Bina är blomtrogna vilket innebär att om någon hittat bra skörd så flyger bina dit och samlar till det tar slut. Honungsbina är ju samhällsbyggare med väl ordnad struktur.

Honungsbi Buckfast Foto: S Brandt

Insekterna har funnits i 350 miljoner år.

Vi människor bara i fyra miljoner och kan knappast säga leva i balans med vår jord.

Så var rädd om dina vänner i trädgården och lär dig gärna mer om dem.

De är mer än värdefulla.

Vill du läsa mer om våra pollinatörer och växter som hjälper dom?

 (inbunden)

http://www.blommorochbin.net/