Årets första skörd är klar

Det har varit en intensiv, men väldigt kul och spännande vår/försommar. Många svärmar pga kallt och om vartannat varmt väder. Om det blir för mycket svärmar tappar bina lusten att samla in honung till husse 🙂 De koncentrerar sig istället på att bygga upp ett nytt samhälle i en en ny kupa som jag givetvis har försett alla svärmar med – förutom en som flög sin kos innan jag kom hem från jobbet:(
För tre veckor sen befarade vi att honungsskörden skulle bli väldigt försenad och knapp. Vid kontroll av vattenhalten i honungen låg den skyhögt över de 20% som är maximalt för att honungen inte ska jäsa.
Både bin och väderleken visade sen sin bästa sida, det blev hyfsad skörd och vattenhalten sjönk till den, för oss, perfekta vattenhalten, 17 – 18 %. Är honungen alltför torr blir den för hård, vi vill ju ha en lagom krämig honung som inte rinner.

Nu är honungen upptappad och efterhand som den blir klar för leverans får burkarna etiketter och packas i lådor (12 burkar) för er som vill försäkra er om äkta svensk honung en tid framöver. Givetvis går det lika bra att köpa styckvis!

Välkommen till Fels Bigård för att köpa vår honung 🙂 Under ”Att köpa honung…” finner du priser och vägbeskrivning. Hoppas att vi ses snart!

Nedan en liten bildkavalkad från våren i Fels Bigård och dessutom har insamling av höstens smaker börjat:)

Tappning av den färdiga honungen som ska i burk för att kristallisera klart
Godis i Ligusterhäcken

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *