Tips om vatten till bin – hur gör man rätt?

”Vatten, vatten, bara vanligt vatten!”

Nu pratas det mycket om att även bina liksom andra djur lider i sommarvärmen. Det är brist på vatten och blommorna ger kanske inte alltid nektar. I sin iver att hjälpa till kan tanken komma att börja hjälpa bina genom att ställa ut sockervatten.

GÖR INTE DET!

Ställ ut vanligt vatten, och lägg gärna i något som bina kan landa på när de hämtar vatten. Då hjälper du till! Bina behöver vatten och det är bra om flera vattenkällor erbjuds. När bina hittat vatten meddelar de några hundra bin att det finns vatten att hämta och de fortsätter att hämta hem så mycket vatten som behövs i kupan

Sockervatten är mat för bina. Hittar de en sådan källa kommer de meddela några tusen systrar att de har hittat mat. Informationen sprids och bin från flera samhällen kommer för att hämta socker.

Detta leder till:
1. Ökad smittspridning mellan bina. De ska normalt inte umgås på en så liten plats, ett lindträd kan rymma många bin, men då är de utspridda över hela trädet.

2. Biodlaren får in socker i skattlådorna, och sådan honung vill varken biodlaren eller konsumenten ha.

3. Risken för röveri ökar. Detta beteende kan de sedan fortsätta med hemma i bigården, lättare att hämta maten i grannens skafferi än att hämta egen, vilket kan leda till att samhällen går under.

Vad är då lösningen om bina svälter?
1. Bina har ett honungslager i kupan som de äter av. Det påverkar förstås honungsskörden, men det viktigaste är att samhället överlever.

2. OM maten tar slut ger biodlaren mat inne i kupan. Det kan vara tidigare slungad honung (om man fortfarande tror på mer framtida honung senare på säsongen) eller sockervatten. Att ge mat inne i kupan innebär att nackdelarna ovan kan undvikas.

SÅ SNÄLLA, SERVERA BARA VANLIGT VATTEN! Och dela gärna den här informationen så att fler hjälper våra insekter att klara torkan utan att göra dem en otjänst.

Sveriges Biodlares Riksförbund

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *