Vad kan man egentligen använda bivax till?

1 Man kan göra ljus – antingen använda kakor och linda in en veke eller så gjuta ljusen. De doftar sött och varmt. Här kan du läsa mer om hur man gjuter ljus.

2 Du kan göra dina egna hudvårdsprodukter. Cerat, lotion bars, bivaxolja, bodybutter, salvor till exempel. Här hittar du recept på olika lotion bars. Och grundrecept för salvor finns här.

3 Som smörjmedel i hemmet – kanske en byrålåda som går trögt, gnugga lite bivax på spikar eller skruvar för att hjälpa dom att glida lättare eller å blixtlås som inte vill.

4 Du kan behandla trä med vax. Använd ungefär 40% bivax och 60% olja som du smälter och blandar samman. Är blandningen för hård, värm om och blanda i mer olja.

6 Använd som impregnering av läderskor och andra läderprodukter. Man kan gnugga vax på lädret som sedan värms med hårtork så att vaxet smälter. Denna behandling kan eventuellt matta skinnets yta.

7 Möbelpolish – Blanda lika delar bivax, linolja och terpentin.Vaxbehandlingen gör träet motståndskraftigt mot smuts och framhäver träets ådring och lyster. Prova först på en mindre yta som inte är så synlig, för att se att resultatet blir tillfredsställande.
Innan behandling ska träet vara rent och torrt. Stryk på bivax i ett tunt och jämt lager med en luddfri bomullstrasa. Vänta i cirka 30 minuter innan slutlig polering.

8 Sömnad – om du har material där det går trögt får tråden att glida genom så linda tråden runt en bivaxkaka så att den smörjs med vaxet så trasslar den mindre och glider lätt.

Massor mer tips kan du hitta på nätet.