Honung och hälsa

Honungens läkande kraft och lindrande egenskaper har varit välkända sedan flera tusen år världen över och använts i huskurer mot bl a infektioner. Idag vet vi att det är honungens antibakteriella egenskaper som gör den effektiv vid behandling av sår och infektioner. En gammal huskur är t ex en blandning av honung, vitlök och citron mot halsinfektioner eller honung och mjölk som avslappnande för lättare insomning. Honungen har använts för att läka alla möjliga sorters sår men kom i skymundan när antibiotikan kom men kanske kan honungens nisch på nytt öka något p gr a ökande antibitikaresistens. En artikel i Bitidningen 6 2016 skriver om unga forskare som odlat olika bakteriesorter som utsatts för olika honungssorter och antibiotika. Resultatet var entydigt bägge sorters antibiotika fungerade, både läkemedel och honung. Enligt forskarna visade deras att arbete att bakterierna inte har samma förmåga att utveckla resistens mot honung som mot antibiotikan. Läs gärna mer i artikeln på sid 14 Honung kan rädda världen
Honung består till största delen av omvandlad nektar och innehåller bl a sockerarter, enzymer, mineraler, vitaminer/bioaktiva ämnen, aromatiska ämnen m m och nyligen har man också upptäckt att den innehåller mjölksyra. Honung bidrar också till en lägre blodsockerkurva, mindre karies och bättre blodfettvärden. Både smakmässigt och hälsomässigt är honung alltså ett bättre alternativ än socker och den har också ett lägre GI. Däremot ger den ett snabbt energitillskott eftersom den består av lättsmälta kolhydrater som ger 332kcl/100g, vanligt socker ger ca 400 kcal/100g.
En biprodukt är propolis, kittvax, som bina samlar från olika träd och buskars hartsöverdragnas knoppar och kåda från gran och tall. Propolisen innehåller ibland även pollen. Propolisens färg växlar från gult till rött eller mörkbrunt. Hittills har forskarna funnit över 300 ämnen i propolis, bl.a. balsamer, flavonoider, hartser, terpener, vax, fettsyror och eteriska oljor. Propolis innehåller även antibiotiskt verksamma ämnen och har förutom till hudåkommor, använts vid balsamering. Numer används propolis både som naturläkemedel och i traditionell läkarvård. Propolis är starkt desinficerande och har även antibiotisk effekt.

HONUNGSINNEHÅLL

honung_innehall

Propolis
Propolis